HomeActueelNieuws5-jarig jubileum kerkbezoeken voor bewoners De Vliedberg

5-jarig jubileum kerkbezoeken voor bewoners De Vliedberg

29 augustus 2024

Tijdens de wandeltocht richting de Hervormde dorpskerk is menig hoofd in de rolstoel nog gebogen. Na aankomst in de Hervormde kerk van Ouddorp verandert dat snel. Als het kerkorgel speelt en het zingen van een bekende psalm begint. De liturgie ligt vergeten op schoot, maar de ogen gaan open, het hoofd omhoog en de lippen prevelen de van ouds bekende tekst mee… Dominee M.C. Schreur, die woensdagmiddag 28 augustus deze bijeenkomst leidt, dankt God dat de bewoners van De Vliedberg al weer vijf jaar op deze manier een kerkdienst kunnen beleven. Voor de bewoners geven de bekende psalmen en gezangen een moment van herkenning en een herinnering aan vroeger.

Aanleiding
Gerdien Tanis, helpende plus in De Vliedberg, vroeg zich inmiddels 6 jaar geleden samen met collega’s af of het mogelijk was bewoners weer een kerk-ervaring te geven. “Veel bewoners hebben een kerkelijke achtergrond en zijn hun leven lang naar de kerk geweest. Dementie is bijvoorbeeld aanleiding om dit niet meer te kunnen.” De in 2019 overleden dominee C. van den Berg was enthousiast over Gerdiens idee, waarna een eerste kerkbezoek met zo’n 20 bewoners van De Vliedberg plaatsvond.

Verbinding met eigen liturgie
Het bleef niet bij die ene keer. Inmiddels vindt het kerkbezoek iedere drie maanden plaats, de Ouddorpse kerken wisselen elkaar hierin af. Iedere keer zijn er vertegenwoordigers van alle kerken aanwezig en de liturgie wordt onder leiding van de betreffende predikant met elkaar opgesteld. Naast verbinding gaat het om de beleving en herkenning. “Maar we zijn er met name omdat hier die oude vertrouwde Bijbel ligt, omdat God spreekt”, zei dominee Scheur. Ook bewoners met een niet-religieuze achtergrond weten de kerkbezoeken en aandacht te waarderen. Gemiddeld gaan er per kerkbezoek 20-25 bewoners mee. Dankzij de inzet van familie en vrijwilligers is dit mogelijk.

5-jarig jubileum in bijzijn van de burgemeester
Tijdens het kerkbezoek van afgelopen woensdagmiddag stond ook het 5-jarig jubileum centraal. Naast vertegenwoordigers van de lokale kerken, de identiteits- en cliëntenraad en management van De Vliedberg was ook burgemeester Ada Grootenboer hierbij aanwezig en sprak de aanwezigen toe. “Ik heb nu met eigen ogen gezien wat dit kerkbezoek met bewoners doet, het is een eer om hier getuige van te mogen zijn.” Uit de uitnodiging die de burgemeester voor dit bezoek kreeg, sprak liefde van de zorg- en welzijnmedewerkers voor hun werk. “Liefde krijgen begint met liefde geven. Van baby tot 100-jarige, we hebben allemaal dezelfde liefde nodig. Naastenliefde.”