HomeZorg op onze locatiesEbbe en VloedNieuwsWe lachen samen en we huilen samen

We lachen samen en we huilen samen

10 januari 2020


Vijf jaar gespreksgroep voor mensen met geheugenproblemen


Het was een proef, vijf jaar geleden. Vier keer zouden mensen met geheugenproblemen bij elkaar komen om te kijken of het de moeite waard is om elkaar eens in de week een keer te ontmoeten. Maar na twee keer was al duidelijk dat de gespreksgroep onmisbaar is. Zo onmisbaar dat er de dag voor Kerst 2019 een feestelijke bijeenkomst op het programma stond: de viering van het vijfjarig bestaan.Grondlegger van de gespreksgroep is Anneke van Wijk uit Ouddorp, die de diagnose dementie kreeg. “Ik dacht: er moeten meer mensen zijn met de diagnose. Wat zou het mooi zijn om elkaar te spreken over hoe je daarmee omgaat en over de gevoelens die daarbij komen kijken. En om wat van elkaar te leren”, zegt Anneke vijf jaar later tijdens de jubileumlunch.

Met behulp van CuraMare, Ketenzorg Dementie en de gemeente Goeree-Overflakkee kwam er een locatie en een begeleider. De locatie is een ruimte in gebouw Westvoorne aan het Hongaarseplein in Goedereede. Wekelijks komen er op dinsdagochtend een kleine tien mensen bijeen.
“We doen van alles”, zegt Anneke. “Er zijn vooral veel gesprekken. We lachen samen en we huilen samen. En we doen ook spelletjes met elkaar. Het is echt thuiskomen als we elkaar ontmoeten. Heel belangrijk, we zouden het niet kunnen missen. Dit neemt niemand ons af.”

 

Familieclub
Dat er een drempel kan zijn om aan te schuiven bij de gespreksgroep, bewijst Jan de Ruiter. Toen hij de vraag kreeg om mee te doen, moest hij eens goed nadenken. “Wat voor mensen zijn dat? Is dat iets voor mij? Maar ik ben gegaan, en ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb. Het klikt enorm. Dit is een echte familieclub. En alles wat hier binnen wordt besproken, blijft binnen en gaat niet naar buiten.” Jan de Ruiter is net als Anneke van Wijk vanaf het begin elke dinsdagochtend in gebouw Westvoorne te vinden.

 

De gesprekgroep is dus een vertrouwde plek om in alle openheid ervaringen en gevoelens uit te wisselen en elkaar tips te geven. De deelnemers helpen en steunen elkaar in het dementieproces. Maar er is meer. Leden van de gespreksgroep vertellen ook over hun geheugenproblemen aan anderen. Samen met de casemanager geven ze voorlichting en informatie, bijvoorbeeld tijdens een ouderenmiddag van de kerk en Stichting ZIJN, op avonden voor mantelzorgers en vrijwilligers, voor de predikanten op Goeree Overflakkee, maar ook op avonden van de Nederlandse Patiëntenvereniging buiten Goeree Overflakkee.

“Met het element van bekendheid geven aan wat het betekent geheugenproblemen te hebben, zet deze gespreksgroep een stapje verder”, zegt wethouder Berend Jan Bruggeman, die het vijfjarig bestaan meeviert. Hij noemt de gespreksgroep een geweldig initiatief, waar de gemeente niet voor niets subsidiegeld voor overheeft. “Ik hoop dat jullie nog vele jaren zo door kunnen gaan.”

 Meer informatie over deze gespreksgroep of over de voorlichting is te verkrijgen via: info@ketenzorgdementie-go.nl  t.a.v. Marianne Tanis.