Veelgestelde vragen

Hoe meld ik een patiënt aan bij het Regionaal Coördinatiepunt?

Aanmelden kunt u doen door een telefoontje te doen naar het Regionaal Coördinatiepunt ZHE via 0187 - 895 800. Dit kan van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Het Regionaal Coördinatiepunt denkt met u mee over uw vraag en loopt telefonisch samen met u de vragenlijst door in Zorgdomein voor de aanmelding. Het telefonisch aanmelden is bedoeld om een eerste snelle triage samen te doorlopen. Zie ook het stroomschema voor het aanmeldproces onder handige documenten.

Kan ik het Regionaal Coördinatiepunt ook bellen als ik bij een patiënt thuis ben en wil overleggen of er een plaats beschikbaar is?
Ja, u kunt het Regionaal Coördinatiepunt bellen voor overleg van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Voor de definitieve aanmelding is het nodig om de vragen in Zorgdomein in te vullen. U kunt dit op een later tijdstip doen om de aanmelding af te ronden.

Voor welke vormen van zorg kan ik terecht bij het Regionaal Coördinatiepunt ZHE?
Het Regionaal Coördinatiepunt bemiddelt naar plaatsen voor tijdelijk verblijf als er thuis een situatie is ontstaan waarin het niet meer mogelijk is voor een patiënt om thuis te blijven. We noemen dat een acuut zorgprobleem. Soms is niet helemaal duidelijk welke vorm van zorg of ondersteuning dan het best passend is. Als u als huisarts twijfelt en wil overleggen over welke vorm van tijdelijk verblijf mogelijk is kunt u hier het Regionaal Coördinatiepunt ZHE bellen voor overleg. Zij zoeken dan samen met u naar een passende oplossing.
In de toekomst wil het Regionaal Coördinatiepunt ZHE haar dienstverlening uitbreiden en ook andere vormen van zorgbemiddeling voor de regio gaan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld thuiszorg. Vooralsnog wordt nu eerst gestart met alleen tijdelijk verblijf. Met tijdelijk verblijf bedoelen we eerstelijnsverblijf en spoed/crisiszorg vallend onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Het betreft dus acute situaties.

Bemiddelt het Regionaal Coördinatiepunt ZHE ook voor logeerzorg en/of respijtzorg?
Op dit moment bemiddelt het Regionaal Coördinatiepunt ZHE voor acute problemen. Logeerzorg en respijtzorg zijn niet acuut van karakter. Deze zorg valt onder de wmo van de gemeenten.
logeerzorg of respijtzorg, eerstelijnsverblijf of geriatrische revalidatiezorg (deze laatste vorm wordt aangemeld vanuit de ziekenhuizen).

Binnen welke termijn kan ik een reactie terug verwachten van het Regionaal Coördinatiepunt ZHE?
Het Regionaal Coördinatiepunt streeft er naar om bemiddelingen binnen 24 uur te organiseren. Bij aanmelding voor 15.00 krijgt u in elk geval dezelfde dag nog een reactie op uw aanmelding.

Voor welke gemeenten werkt het Regionaal Coördinatiepunt ZHE?
Het Regionaal Coördinatiepunt heeft als werkgebied de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne, Nissewaard en Goeree-Overflakkee, en bemiddelt naar bedden in deze regio. Indien in de eigen regio geen plaats beschikbaar is zal het Regionaal Coördinatiepunt een plaats zoeken in de naastgelegen regio’s.

Kan ik als huisarts uit Rozenburg, Hoogvliet of Pernis ook gebruik maken van het Regionaal Coördinatiepunt ZHE?
De bemiddeling van eerstelijnsverblijf (ELV) en geriatrische revalidatiezorg (GRZ) vanuit Rozenburg en Hoogvliet en Pernis loopt via het Rotterdamse regionale coördinatiepunt Verwijshulp010. Uitzondering hierop is wanneer er een plaats gezocht wordt in één van de gemeenten van Voorne-Putten, of een plaats gezocht wordt voor het Buurtzorgpension in Spijkenisse. Huisartsen kunnen dan het Regionaal Coördinatiepunt ZHE bellen. Het is niet de bedoeling dat een aanmelding zowel bij Verwijshulp010 als bij het Regionaal Coördinatiepunt ZHE gedaan wordt, er kan maar bij één coördinatiepunt aangemeld worden.

Bij wie kan ik als huisarts terecht voor de bemiddeling naar het Buurtzorgpension in Spijkenisse?
Het Buurtzorgpension in Spijkenisse is aangesloten bij het Regionaal Coördinatiepunt ZHE. Als een patiënt op basis van de inclusie- en exclusiecriteria passend is voor een tijdelijk verblijf in het Buurtzorgpension dan leidt het Regionaal Coördinatiepunt de aanmelding door. Rechtstreekse aanmelding bij het Buurtzorgpension blijft beschikbaar en is voor u als huisarts de meest directe aanmelding. Mocht u via het Regionaal Coördinatiepunt ZHE aanmelden dan wordt uw aanvraag wel bemiddeld.

Wie is verantwoordelijk voor de triage naar het tijdelijk verblijf (ELV)?
Een aanmelding voor tijdelijk verblijf via het Regionaal Coördinatiepunt loopt via Zorgdomein. In Zorgdomein is het afwegingsinstrument voor ELV ingebouwd. Als huisarts vult u bij de aanmelding een aantal vragen in over uw patiënt, het Regionaal Coördinatiepunt kan u hierbij telefonisch ondersteunen. Op basis van de ingevulde vragen zal het Regionaal Coördinatiepunt beoordelen welke soort tijdelijk verblijf het meest passend is. Indien er onduidelijkheden zijn zal het Regionaal Coördinatiepunt met de huisarts contact op nemen. Feitelijk verleggen we hiermee de triage naar het Regionaal Coördinatiepunt, om de huisarts zoveel als mogelijk te ontzorgen. De reden om dit te doen is omdat gebleken is in het verleden dat huisartsen vaak niet precies zelf wisten welke indicatie zij konden geven.

Heeft het Regionaal Coördinatiepunt ZHE eigen inclusie- en exclusiecriteria?
Nee, het Regionaal Coördinatiepunt ZHE heeft geen eigen criteria, maar heeft kennis van de inclusie- en exclusiecriteria van de organisaties in de regio die tijdelijk verblijf bieden. Die verschillen per organisatie en zijn afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie en het personeel dat daar aanwezig is. Er wordt steeds gezocht naar de best passende match.

Bemiddelt het Regionaal Coördinatiepunt ZHE alleen tijdelijke plaatsen voor somatiek, of ook voor psychogeriatrie?
Het Regionaal Coördinatiepunt bemiddelt voor alle tijdelijke verblijfplaatsen die vallen binnen de inclusie- en exclusiecriteria van de organisaties. Merendeels gaat dit om ELV (EersteLijns Verblijf) plaatsen. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt tussen somatiek of psychogeriatrie, maar een exclusiecriterium kan bijvoorbeeld zijn dat iemand met dementie gaat dwalen of dat iemand probleemgedrag vertoont vanwege psychiatrische stoornissen. De tijdelijke verblijfsplaatsen zijn niet geschikt voor patiënten die in een gesloten setting opgenomen moeten worden. Het Regionaal Coördinatiepunt ZHE denkt met u mee over waar er een andere geschikte plaats gevonden kan worden indien de patiënt niet passend is voor ELV.

Waar kan ik een overzicht vinden van de beschikbare bedden in de regio?
U vindt een overzicht van de beschikbare bedden in Verwijshulp.nl en in Zorgdomein. Vooralsnog blijven beide bronnen beschikbaar.

Waar kan ik een patiënt aanmelden buiten de genoemde bereikbaarheid van het Regionaal Coördinatiepunt ZHE?
Buiten de genoemde bereikbaarheid van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur kunt u een patiënt aanmelden volgens het reguliere proces zoals dat nu ook gebeurt. Veelal zal het dan een echte crisissituatie zijn en daarvoor gelden de huidige crisisregelingen.
Het ligt in de bedoeling het Regionaal Coördinatiepunt ZHE ook tijdens avond, nacht – en weekend bereikbaar te maken, maar dit is bij de start nu nog niet mogelijk. Op basis van evaluatie zullen we in komende periode besluiten of verdere openstelling van het punt nodig en mogelijk is. Bij uitbreiding van de bereikbaarheid zullen wij u hierover informeren.