Dementie is een verzamelbegrip voor meer dan 50 ziektes waarbij de verwerking van informatie in de hersenen verstoord is. Dit resulteert in vergeetachtigheid, moeite om meerderen dingen tegelijk te doen of nieuwe dingen te leren, normale dagelijkse vaardigheden niet meer kunnen uitvoeren, dingen of mensen niet meer herkennen, moeite om op woorden te komen.
De meest bekende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Andere veel voorkomende vormen zijn Lewy Body Dementie, vasculaire dementie (dementie ontstaan na een hersenbloeding) of fronto-temporale dementie (dementie op jonge leeftijd).
Bij alle vormen van dementie functioneren de hersenen niet meer goed doordat zenuwcellen of verbindingen tussen zenuwcellen kapot gaan. In een versimpelde variant kun je dit als volgt uitleggen. De hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen. Deze zenuwcellen zijn in staat om met elektrische prikkels boodschappen over te brengen aan elkaar. Zo zijn we in staat om te functioneren.
Bij dementie zijn de zenuwcellen niet meer in staat om die elektrische prikkels aan elkaar door te geven. De verbinding gaat verloren. Het begint met het verlies van het overbrengen van boodschappen tussen de zenuwcellen, maar hoe verder de ziekte vordert des te erger de schade wordt. Hersencellen sterven af, waardoor lichamelijke en geestelijke functies verminderen en op den duur verdwijnen. Er zijn nog geen geneesmiddelen die dit kunnen voorkomen of stopzetten. Wel kunnen symptomen (tijdelijk) worden afgeremd.
Het is normaal dat het geheugen op een gegeven moment wat langzamer wordt. Dat hoort bij het ouder worden. Maar wanneer weet u of het om een vorm van dementie gaat?
Het verloop van de ziekte en de verschijnselen zijn bij iedereen anders. Vaak worden deze symptomen, ook wel het zogenaamde ́niet pluis gevoel ́, het eerst door mensen in de omgeving gesignaleerd. Het gaat dan om vergeetachtigheid .
Het proces van de ziekte, van eerste verschijnselen tot diagnose en de achteruitgang van lichamelijke en geestelijke functies, duurt meestal jaren.
Herkent u, bij uzelf of bij iemand, in uw omgeving de volgende signalen? Maak dan een afspraak met uw huisarts of bespreek het met uw wijkverpleegkundige.
Ketenzorg Dementie - Goeree Overflakkee heeft voor het herkennen en signaleren van dementie, een signaleringskaart ontwikkeld. Bekijk hier de signaleringskaart of vraag deze aan via uw wijkverpleegkundige of casemanager dementie via info@ketenzorgdementie-go.nl
Dementie is zeer ingrijpend voor de persoon zelf, maar zeker ook voor de omgeving. Langzaam raakt iemand het contact met de omgeving kwijt. Ook kan iemands persoonlijkheid veranderen, of er is sprake van angst, neerslachtigheid, rusteloosheid, boosheid of lusteloosheid. Het helpt om de ziekte bespreekbaar te maken, met de persoon in kwestie maar ook met de omgeving.
Tips
Structuur aanbrengen in iemands leven, rust en overzicht in de omgeving en iemand de tijd geven om zaken op eigen tempo en eigen wijze te doen, zijn slecht een aantal tips om met dementie om te gaan.
Omdat elke persoon anders is en een ander ziekteverloop kent, raden we aan om hulp te zoeken om er mee om te gaan. Heeft u behoefte aan contact met lotgenoten of wilt u weten wat voor soort steun is mogelijk is voor u als mantelzorgers? Neem dan contact op met één van de casemanagers dementie op 06 83 67 84 17 of een e-mail sturen naar info@ketenzorgdementie-go.nl
Dementie is niet te voorkomen. De oorzaak van dementie is in veel gevallen onbekend. We weten wel dat de ziekte onomkeerbaar is. Dat betekent dat je niet meer beter kunt worden. Wel kan gerichte therapie of medicatie helpen om het ziekteproces te vertragen en om het leven leefbaar te houden.
Een gezonde leefstijl qua voeding, beweging en geestelijke uitdaging is altijd aan te raden, maar kan een rol spelen in de preventie van deze ziekte. Ook mensen met dementie zijn gebaat bij voldoende beweging en geestelijke stimulans.
Binnen onze organisatie is er veel kennis over dementie. We werken onder andere nauw samen met de gemeente, ketenzorg dementie, wijkverpleegkundigen, medisch specialisten, verpleging en verzorging, maatschappelijk werkers, psychiaters en mantelzorgers. Daarnaast zijn we onderdeel van ketenzorg dementie en is, in samenwerking met hen, de volgende ondersteuning ontwikkeld
De Geheugenbibliotheek biedt biedt iedereen met geheugenproblemen informatie en hulp-(middelen) om grip te krijgen het dagelijks leven en om te leren omgaan met achteruitgang van het geheugen. U kunt boeken en n hulp-(middelen) lenen, maar u bent ook welkom voor informatie en advies over geheugenproblemen.
Waar en wanneer is de Geheugenbibliotheek?
Elke dinsdagochtend is er in woonzorgcomplex Westvoorne een gespreksgroep voor jongeren met dementie. De gespreksgroep biedt de deelnemers herkenning, steun en tips om met dementie om te gaan. Heeft u ook de diagnose dementie gekregen en behoefte aan steun van lotgenoten? Kom gerust een ochtend meepraten en drink een bakje koffie mee.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de casemanagers dementie op 06 83 67 84 17 of een e-mail sturen naar info@ketenzorgdementie-go.nl
Voor de laatste ontwikkelingen op gebied van zorg kunt u ook een kijkje nemen op www.ketenzorgdementie-go.nl.
Op de woongroepen wonen ouderen met (zware) geestelijke of lichamelijke beperkingen. Er is 24-uur per dag specialistische zorg en begeleiding aanwezig. Bij deze kleinschalige woonvorm heeft elke bewoner een eigen zit/slaapkamer die met vertrouwde spullen kan worden ingericht. Sanitair en de woonkamer worden gedeeld met de andere bewoners, waarbij de woonkamer het middelpunt van de woongroep is. Samen tv kijken, koken of zingen, er wordt, naast gezorgd, ook gelééfd.
Bekijk hier een impressie van van wonen en samen zorgen zonder dwang op onze woonzorglocaties
Wilt u meer informatie over dementie, wat het is, hoe u het kunt herkennen, hoe u ermee om moet gaan of welke mogelijkheden er zijn voor ondersteuning, ook op Goeree-Overlfakkee?
Bekijk hier