Wat is de vrijwilligersacademie?
1 Februari 2021 is de vrijwilligersacademie van CuraMare gestart. Een aanbod van online workshops die voor onze vrijwilligers en mantelzorgers toegankelijk zijn via deze website.
De vrijwilligersacademie van CuraMare is een openbaar platform met workshops die online en kosteloos toegankelijk zijn. Hiervoor is gebruik gemaakt van de kennis uit organisaties die gespecialiseerd zijn in onderwerpen als dementie, lichamelijke aandoeningen en het omgaan met ouderen en patiënten.
Voor wie is de vrijwilligersacademie?
De workshops zijn geschikt voor het werken binnen de ziekenhuis- en ouderenzorg. Een aanbod dat zoveel mogelijk aansluit bij de uiteenlopende activiteiten van onze vrijwilligers. Maar ook thema's waar mantelzorgers mee te maken kunnen krijgen in hun zorg voor de naaste.
Hoe kan ik deelnemen?
Voor deelname aan de workshops dien je te beschikken over een computer of tablet met een internetverbinding. Door te klikken op het thema opent een nieuwe pagina en kun je naar keuze een workshop starten.
Hoe lang duurt een workshop?
Elk thema bestaat uit 4 workshops. Een workshop neemt 1 tot 3 uur in beslag.
Je hoeft de workshops niet in 1 keer te volgen. Je bepaalt zelf welke, waar, wanneer en hoe lang.
Is er helpdesk?
Heb je een algemene vraag, tip of suggestie voor verbetering? Mail deze naar vrijwilligers@curamare.nl.
In dit thema komen stapsgewijs onderwerpen aan de orde als dementie en veel voorkomende lichamelijke aandoeningen die het gevolg zijn van spierziekten, een hersenbloeding en hartinfarct.
Ook komen thema's als verliesverwerking en rouw, en niet zichtbare aandoeningen zoals slecht zien en horen aan de orde.
Elke thema bevat 4 workshops. De workshops geven je inzicht in doelgroepen en ziektebeelden waar jij mee te maken kunt krijgen in je werk als vrijwilliger. De workshops zijn van meerwaarde in de omgang met patiënten, bewoners, cliënten maar ook met mantelzorgers, collega-vrijwilligers en medewerkers.
Iedere workshop sluiten we af met een aantal vragen om je kennis te testen. Heb je alle workshops binnen het thema doorlopen? Dan kom je in aanmerking voor een certificaat dat getuigt van deelname.
Binnen de ouderen- en ziekenhuiszorg kom je mogelijk in aanraking met mensen die (voor)tekenen van dementie vertonen. Dit heeft invloed op het gedrag en de wijze waarop jij als vrijwilliger met hen om kunt gaan. De online workshops zijn niet alleen waardevol tijdens je vrijwilligerswerk. Ook in de alledaagse praktijk (denk aan de supermarkt of horeca) en in de privésfeer kun je te maken krijgen met dementie. Deze online workshops zijn dus waardevol, niet alleen in je functie als vrijwilliger maar ook daarbuiten.
Klik hier om workshop 1 te downloaden.
Werken in de ouderen- en ziekenhuiszorg betekent dat je te maken krijgt met een grote diversiteit aan lichamelijke aandoeningen. In het ziekenhuis zie je buiten acute of kortdurende beperkingen ook patiënten met chronische aandoeningen of blijvend letsel. In de ouderenzorg krijg je vooral te maken met beperkingen van blijvende aard of aandoeningen die door de tijd heen verslechteren.
In deze workshop gaan we in op de meest voorkomende lichamelijke aandoeningen. We maken onderscheid in
- Verminderde mobiliteit; denk aan spierziekten en Parkinson.
- Uitval van functies zoals verlamming of amputatie.
- Aandoeningen die niet altijd zichtbaar zijn maar invloed hebben op het leven van alledag.
Tot slot kijken we ook welke invloed medicatie kan hebben op het dagelijks functioneren.
Als vrijwilliger is het goed om op te hoogte te zijn van de meest voorkomende beperkingen. Dit zorgt voor vroegtijdige herkenning, begrip en (basis-)inzicht die in je vrijwilligerswerk van meerwaarde zijn.
Klik hier om workshop 2 te downloaden.
In de ziekenhuis- en ouderenzorg kun je in aanraking komen met patiënten en bewoners die door ingrijpende omstandigheden een rouw- of verliesverwerkingsproces doormaken.
Situaties als geconfronteerd worden met een ernstige ziekte, het naderende levenseinde maar ook verhuizing van het welbekende warme thuis naar een verpleeghuis kan diep ingrijpen in het leven.
Het is bekend dat patiënten, cliënten, bewoners hun naasten en mantelzorgers, die te maken krijgen met verliesverwerking en rouw specifieke ondersteunings-behoeften hebben. Ze hebben vaak behoefte aan informatie, begeleiding en nabijheid. Hoe ga je hiermee om?
Klik hier om workshop 3 te downloaden.
Helaas komt kanker voor bij één op de drie mensen. 7 op de 10 mensen is ouder dan 60 jaar. Dit betekent dat je zelf of in je directe omgeving, je partner, familie, vrienden, kinderen of in je werk als vrijwilliger grote kans hebt om in aanraking te komen met deze ziekte.
Er zijn wel 100 soorten kanker. In deze workshop willen we de meest belangrijke vormen van kanker benoemen. Ook de fasen, of wel de verschillende stadia van kanker, lichten we toe. Op die manier krijg je basiskennis en vooral inzicht in hoe breed het scala aan kanker is.
Niet alle vormen van kanker zijn (direct) levensbedreigend, de ene soort is goed behandelbaar terwijl de andere kankersoort zo agressief kan ontwikkelen dat de prognose voor de toekomst er veel slechter uit ziet.
Klik hier om workshop 4 te downloaden.
Binnen thema 2 staan workshops centraal die alles te maken hebben met het bieden van kwalitatief goede én veilige zorg. De workshops zijn niet alleen van meerwaarde in je werk als vrijwilliger. Ook voor thuis en/of als betrokken mantelzorger kunnen deze workshops je nuttige informatie opleveren.
Stapsgewijs komen onderwerpen aan de orde als veiligheid, hygiëne algemeen, kwalitatief goede voeding, voedselveiligheid en maaltijdambiance.
Iedere workshop sluiten we af met een aantal vragen om je kennis te testen. Heb je alle workshops binnen het thema doorlopen? Dan kom je in aanmerking voor een certificaat dat getuigt van deelname.
CuraMare is in 2020 gestart met het nieuwe kwaliteitskeurmerk “goede zorg”. Aan de hand van verschillende thema’s worden medewerkers en vrijwilligers, stap voor stap, meegenomen in de richtlijn “kwalitatief goede en veilige zorg”. Het kwaliteitskeurmerk wordt niet zomaar uitgereikt. De Stichting Qualicor Europe (= Europees Instituut dat toezicht houdt op de kwaliteit) toetst of zorginstellingen het huis op orde hebben. Met regelmaat worden onze locaties dan ook bezocht door controleurs (auditoren) die aanwezige medewerkers en vrijwilligers ondervragen over bepaalde thema’s. Vrijwilligers spelen dus een belangrijke rol. Binnen deze workshop komen de thema’s aan de orde die in jou werk als vrijwilliger van belang zijn.
In deze workshop gebruiken we de Informatiesheet voor vrijwilligers “Kwaliteit en veiligheid”. Deze informatiesheet wordt standaard uitgereikt aan al onze vrijwilligers. Van al onze vrijwilligers wordt verwacht dat zij op de hoogte zijn van deze basisrichtlijnen.
Klik hier om workshop 1 te downloaden.
In deze workshop komt het hygiënisch werken aan de orde. Je werkt als vrijwilliger binnen de zorg met kwetsbare ouderen en patiënten. Oog houden voor hygiëne is niet alleen voor je werk als vrijwilliger van belang; ook ter bescherming van je eigen gezondheid, die van collega’s en het thuisfront is het van meerwaarde dat je kennis hebt van hygiënisch werken.
Binnen deze workshops gaan we in op een aantal meest voorkomende virussen en bacteriën die ziekten kunnen veroorzaken en hoe je overdracht kunt beperken. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijkse griepvirus, het Norovirus, de VRE bacterie en ook COVID 19. We geven je een inkijkje in het ontstaan, de vermenigvuldiging, de wijze van bescherming en het tegengaan van verspreiding.
Klik hier om workshop 2 te downloaden.
Binnen CuraMare zijn er heel wat vrijwilligers betrokken bij het aanbieden en de distributie van voeding. Zo zijn er vrijwilligers die zorg dragen voor de brood-buffet-wagen op de verpleegafdelingen, ontbijtvrijwilligers op de woongroepen, koffievrijwilligers, vrijwilligers in het winkeltje en het restaurant, maaltijdbezorgers voor tafeltje-dekje, vrijwilligers die helpen met het Kerstdiner…… noem maar op.
In de workshops komen de volgende onderdelen aan de orde: voedselveiligheid HACCP, voedingswaarden, voeding voor ouderen / zieken, diëten, de risico’s bij de inname van voedsel en drinken en hoe we met goede voeding gezond ouder kunnen worden. Door de korte filmpjes te bekijken, krijg je een beter beeld, hoe groot de rol is van goede voeding op onze gezondheid.
Klik hier om workshop 3 te downloaden.
Bij voeding staat op nummer 1: de veiligheid. Het voldoen aan de richtlijnen van veilig eten. Dit hangt samen met het bewaren, de opslag , bereiding en uitgifte van voeding. Maar…. zoals je in workshop 3 hebt kunnen lezen komt er heel wat meer kijken bij het aanbieden van maaltijden voor kwetsbare ouderen en patiënten. Verminderde eetlust, fysieke beperkingen, dieetvoeding en dergelijke maken dat er een groot risico is dat de algehele maaltijdbeleving een negatieve “bijsmaak” krijgt. Hoe kun je binnen de ouderen- en ziekenhuiszorg rekening houden met deze veranderende maaltijd-beleving? Hoe zorg je dat het eten op een uitnodigende manier wordt gepresenteerd, hoe zorg je voor een fijne sfeer, een moment van de dag waar men naar uit kijkt?
In deze workshop laten wij je kennismaken met dit thema. De oorzaken en de wijze waarop er bijgedragen kan worden aan smaakbeleving en een goede sfeer rondom de maaltijd. We laten de betrokken ouderen / patiënten, specialisten en medewerkers van de voedingsdienst aan het woord.
Klik hier om workshop 4 te downloaden.
Binnen de sector zorg- en welzijn krijg je als vrijwilliger te maken met allerlei verschillende mensen en dus met een diversiteit aan gedrag. Dit kan soms horen bij het ziektebeeld maar ook bij het ziekteproces van verdriet, angst, ongeloof en woede. Binnen dit thema willen wij jou als vrijwilliger inzicht geven in de verschillende vormen van gedrag die je in de praktijk tegen kunt komen. Binnen dit thema komen de volgende workshops aan de orde:
In dit thema “eigen kracht en regie” komen een aantal thema’s aan de orde die je kunnen ondersteunen in je werk als vrijwilliger. We benaderen onze bewoners/cliënten en patiënten als individu en kijken steeds naar de persoonlijke wensen en behoeften. Daarin zijn ze niet alleen maar “hulpbehoevend” en zeker niet hulpeloos. Samen kijken we naar wat ze wel kunnen; we ondersteunen daar waar nodig maar gaan vooral uit van de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.
Klik hier om workshop 1 te downloaden.
Omgaan met je doelgroep betekent dat je te maken kunt krijgen met een grote diversiteit aan mensen. Bewoners, patiënten, cliënten, familie, collega vrijwilligers en medewerkers. De diversiteit aan mensen brengt ook een grote verscheidenheid aan gedrag met zich mee. In de ziekenhuis en ouderenzorg heb je tevens te maken met kwetsbare mensen die te maken hebben met ziektebeelden die effect hebben op gedrag.
In deze workshops willen we je kennis laten maken met veel voorkomende emoties; verdriet, woede, angst en de wijze waarop dit zich kan uiten. Met de kennis en de handvatten die we je aanreiken, ben je beter voorbereid op je vrijwilligerswerk.
Klik hier om workshop 2 te downloaden.
In thema 1 hebben we de workshop “wat is dementie aangeboden”. Binnen dit thema, “omgaan met je doelgroep” schenken we extra aandacht aan het omgaan met dementerende mensen. Het ziektebeeld ‘dementie’ brengt namelijk specifieke gedragsveranderingen met zich. Veranderend gedrag waar ook jij als vrijwilliger mee te maken kunt krijgen. Belangrijk is dat de ziekte dementie zeer verschillende verschijningsvormen heeft. Wat voor de één geldt, kan bij een andere bewoners of patiënt totaal niet aan de orde zijn.
Klik hier om workshop 3 te downloaden.
Goede communicatievaardigheden, niet alleen privé, maar ook in je vrijwilligerswerk is van groot belang.
Met goede communicatie, verbaal en non-verbaal weet je hoe aan te sluiten bij en af te stemmen op de ander.
Na het volgen van deze workshop beschik je over handvatten om beter te leren communiceren. Je leert over boosheid en agressie, assertiviteit, grenzen stellen en hoe je je emoties de baas blijft.
Klik hier om workshop 4 te downloaden.
Binnen thema 4 komen diverse onderwerpen aan de orde die jou als vrijwilligers kunnen ondersteunen in je rol als vrijwilliger. We reiken praktische handvatten aan in de workshop Kennismaken met het vrijwilligersportaal.
Als je als vrijwilliger start bij CuraMare dan krijg je toegang tot het vrijwilligersportaal.
Dit is een digitaal portaal dat vrijwilligers naast allerlei informatie en inzage in de eigen gegevens nog meer biedt. Denk aan een vrijwilligers-vacaturebank, het online kunnen aan- en afmelden voor workshops, een digitaal prikbord en ook op een leuke, snelle en veilig manier informatie uitwisselen met je collega-vrijwilligers.
In deze workshop maak je kennis met het digitaal portaal. We nemen je stap-voor-stap mee in de functies die je zelf kunt beheren.
Klik hier om de handleiding vrijwilligersportaal te downloaden.