CuraMare biedt geriatrische revalidatie zorg (GRZ ) in woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Onder begeleiding van deskundige medewerkers, behandelaars en met professionele faciliteiten kunt u hier samen met uw naasten werken aan uw herstel en terugkeer naar huis.
Wanneer kunt u gebruik maken van geriatrische revalidatie (GRZ)?
U bent in het ziekenhuis medisch specialistisch behandeld
Uw medisch specialist bepaalt in overleg met de Specialist Ouderengeneeskunde en zorgbemiddelaar of u voor GRZ in aanmerking komt.
Wat is revalidatie?
Revalidatie is een combinatie van therapieën zoals fysiotherapie, logopedie en ergotherapie; gericht op herstel van functies, vaardigheden en van aanleren hoe iets anders kan.
Alles is revalidatie
Naast uw therapiemomenten bij bijvoorbeeld de fysiotherapie, benutten wij de dagelijkse activiteiten als therapeutische oefenmomenten. Bijvoorbeeld wassen en aankleden, naar het toilet gaan, de afwas doen, uw bed opmaken en koffie of thee zetten. De maaltijd wordt genuttigd in de gezamenlijke ruimte, mits u hiertoe in staat bent.
Waarom revalideren bij CuraMare?
Onze GRZ-afdeling telt 30 bedden en heeft alle behandelexpertises en middelen die nodig zijn voor optimale revalidatie onder één dak. De kracht van deze afdeling is dat het team u en uw naasten persoonlijk kent en samenwerkt aan uw herstel en terugkeer naar huis. In onderstaande video laten wij u zien waar u gaat revalideren.
1. Ontslag ziekenhuis naar geriatrische revalidatie
Vanuit het ziekenhuis wordt u tijdelijk voor revalidatie opgenomen in Nieuw Rijsenburgh. Het doel is dat u na de revalidatie naar huis kunt. Op de eerste dag komen een aantal zorgprofessionals met u kennis-maken en vindt er een intakegesprek plaats. Het is fijn als bij dit gesprek een naaste of contactpersoon aanwezig is om de informatie goed uit te kunnen wisselen.
2. De eerste week en uw revalidatietraject
In de eerste week start u met therapie, bespreken wij welke doelen u wilt bereiken en wat voor u haalbaar is. De duur en het verloop van uw revalidatie zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Vanzelfsprekend betrekken we ook uw naasten bij uw revalidatie. Zo kijken wij samen wat nodig is om weer naar huis terug te kunnen gaan. Na afloop van deze eerste week overlegt het team van uw behandelaren met elkaar om uw behandelplan vast te stellen. Dit overleg noemen wij een MDO (Multi Disciplinair Overleg). Na het MDO wordt het behandelplan en de voorlopige ontslagdatum met u doorgenomen.
Nadat we uw behandelplan samen hebben vastgesteld, start uw revalidatietraject. De komende weken werken we samen aan uw doelen en werken we naar de voorlopige ontslagdatum toe.
Uw naasten zijn op afspraak met de behandelend therapeut welkom om een keer een therapiemoment mee te maken. Zo kunnen zij zien hoe de revalidatie verloopt.
Naast de therapie wordt u de hele dag uitgedaagd om zoveel mogelijk activiteiten uit te voeren en alledaagse handelingen te gebruiken als oefenmoment.
We proberen elke drie weken een evaluatiegesprek in te plannen met u, uw naaste en de zorgprofessional om uw behandelplan te evalueren. Als u eerder behoefte heeft aan een gesprek, dan kunt u dit aangeven.
Uw behandelplan en voorlopige ontslagdatum worden ook door het professionele revalidatieteam geëvalueerd tijdens een Multi Disciplinair Overleg (MDO). De uitkomst hiervan wordt in een persoonlijk gesprek naar u en uw naaste teruggekoppeld.
3. Ontslag naar huis
Een week voordat uw ontslagdatum aanbreekt treffen wij een aantal voorbereidingen. De medisch specialist neemt uw medicatie door, stuurt indien nodig recepten naar uw apotheek en brengt uw huisarts op de hoogte van uw revalidatietraject.
Als u nazorg nodig heeft, bijvoorbeeld thuiszorg, poliklinische revalidatie of een overplaatsing naar een andere locatie, dan zorgt de desbetreffende behandelaar voor de overdracht.
Het tijdstip van vertrek gaat in overleg met de zorgmedewerker. Voorafgaand krijgt u nog een kort afsluitend gesprek, waarin u ook zo nodig de overdrachtformulieren meekrijgt.
Tijdens uw verblijf werkt u samen met een team van professionals aan uw herstel.
U krijgt in elk geval dagelijks te maken met de zorgmedewerkers (verpleegkundigen, verzorgenden, etc.). Daarnaast met de Specialist Ouderengeneeskunde (arts) die medisch eindverantwoordelijk is, de fysiotherapeut en de ergotherapeut. Ook andere behandelaren kunnen worden ingeschakeld door de arts indien nodig. Bijvoorbeeld de psycholoog, diëtist, logopedist of geestelijk verzorger.
Meer informatie over het revalidatieteam leest u in de folder Geriatrische Revaliatie Zorg.
Tijdelijke kamer en faciliteiten
Uw tijdelijke kamer is volledig gemeubileerd, rolstoeltoegankelijk en voorzien van een douche, toilet en een oproepsysteem. U kunt tijdens uw verblijf gebruik maken van de aanwezige voorzieningen van de locatie, zoals het restaurant, kapsalon of de winkel. Ook kunt u meedoen aan diverse activiteiten. In de de centrale hal vindt u uw eigen postbus. Het wassen van uw kleding wordt door uw naasten verzorgd.
Communicatiemiddelen
Er is een aansluiting voor telefoon, televisie en internet. Voor het gebruik hiervan worden kosten in rekening gebracht.
Online cliëntportaal
Het is mogelijk om uw zorgdossier online in te zien. In de informatie-map vindt u een formulier om digitaal toegang te krijgen tot het zorgdossier.
Bezoek
Bezoek is uiteraard van harte welkom. Wij adviseren echter om op de therapietijden en tijdens rustmomenten geen bezoek te ontvangen, behalve als met de behandelend professional anders
is afgesproken.
Wie betaalt het tijdelijk verblijf?
Tijdelijke zorg en opvang vanwege medische redenen worden betaald vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Om zeker te weten of u voor vergoeding in aanmerking komt, bekijkt u zelf uw polisvoorwaarden of informeert bij uw zorgverzekeraar.
Naar huis?
Na uw tijdelijk verblijf keert u terug naar uw thuissituatie. Vaak zult u thuis nog verder moeten herstellen. Het kan zijn dat u nog zorg of hulpmiddelen nodig heeft. Afhankelijk van het soort zorg dat u nodig heeft, wordt dit gegeven in verschillende vormen en door verschillende instellingen. U leest er alles over in de folder Geriatrische Revalidatie Nazorg.
Als uw revalidatie afgelopen is en de geplande doelen behaald zijn gaat u naar huis. Vaak zult u thuis nog verder moeten herstellen. Het kan zijn dat u nog zorg of hulpmiddelen nodig heeft. Afhankelijk van het soort zorg dat u nodig heeft, wordt dit gegeven in verschillende vormen en door verschillende instellingen.
We begrijpen dat dit vragen geeft. Zoals: hoe regel ik deze zorg? Bij wie moet ik zijn? Samen met u, uw naaste en de betrokken professionals bespreken we hoe het dan verder gaat.In de folder Geriatrische Revalidatie Nazorg leggen wij u alvast zoveel mogelijk uit.